lunes, 16 de abril de 2012

L'eliminació dels residus

La reducció de residus busca solucions tècniques per eliminar o reduir la quantitat i la perillositat dels residus que es generen en les industries o en els productes fabricats.

La reutilització fomenta l'hàbit perdut de reaprofitar els productes.

El reciclatge busca la valorització del residu, que pot incorporarse al proceés de fabricació del mateix producte o d'altres.Aquest residu, ja amb un valor, s'anomena subproducte, i permet tancar el cicle de producció sense produir, en teoria, cap mena de residus.

La generació de residus

Residus industrials: són els materials sòlids, gasosos o líquids resultants d'un procés de fabricació, el productor o posseïdor dels quals té voluntat de desprendre-se´n.

Residus municipals són els residus generats en el consum domestic.

La protecció

Els equips de protecció han de garantir una protecció adequada de l'operari enfront dels riscos, interferint el mínim en les seves capacitats laborals.

·Equipament del treballador
Protecció del cap: casc contra l'impacte d'objectes en obres, gorres contra el fred o per evitar la contaminació.

Protecció de la cara i els organs sensorials: ulleres contra impactes o radiacions, orelleres per a màquines sorolloses, mascares buconasals,etc.

Protecció del cos: granota per protegir de l'escalfor, del fred, dels líquids, etc.

Protecció de les extremitats: guants per a temperatures extremes o per manipular productes químics, calçat aïllant de sola gruixuda antilliscant, botes altes, etc.

·Equipament de la maquinària
Equipament preventiu interposa barreres per evitar que l'operari entri a la zona de perill.
Equipament passiu no evita l'accident, però intenta reduir-ne els efectes: para-xocs vehicles, presa de terra en dispositius elèctrics, etc.
Equipament actiu comprova la possibilitat de tenir l'accident i intenta evitar-lo.

viernes, 13 de abril de 2012

La prevenció

La lluita contra el riscos laborals comporta accions paral·les en diferents fronts:
·Ergonomia del lloc de treball, adaptant-lo a les  necessitats tant fisiològiques com psicològiques dels treballadors.

·Establiment de normes de seguretat sobre les condicions medioambientals, l'ús de materials, maquines i eines i l'ús dels mitjans de protecció.

·Formació del treballador i dels responsables per conscienciar dels riscos i de les seves conseqüències, fomentar la capacitat de reconèixer-los i d'establir entre tots normes de prevenció senzilles i clares.

·Desenvolupament de tècniques mèdiques preventives: revisions periòdiques dels treballadors, estudis de salubritat als llocs de treball, etc.

·Estudi de l'organització industrial per fer més eficient la producció, facilitar la feina i reduir la perillositat.

·Desemvolupar la psicosociologia laboral per afavorir la motivació, el bon ambient de treball, la valoració de la feina que fa cada treballador per aconseguir objectius comuns de l'empresa,etc.

Conseqüencies dels accidents laborals

En un entorn laboral normal,els treballadors venen la seva capacitat de treball a l'empresa que els ha contractat a canvi d'una remuneració econòmica.
Quan es produeix una situació d'accident laboral o malaltia profesional, es trenca la situació laboral i totes les parts en paguen les conseqüències:
El treballador incapacitat deixa de cobrar el sou de l'empresa i la seguretat social li passa un subsidi.Amb aquests diners,el treballador ha de cobrir les despeses economiques afegides.

L'empresa ha de contractar treballadors nous i per tant inexperts, que seran menys eficients,cosa que fara que l'empresa sigui menys rendible.

L'estat, ha de pagar el subsidi al treballador afectat i fer-se càrrec del seu tractament mèdic.ç