martes, 19 de octubre de 2010


Mesurar i marcar

És molt important mesurar i marcar amb precisió la peça que es vol tallar en un metall. Fer bé aquestes operacions és la garantia per obtenir un bon resultat.
Per mesurar es fa servir el regle metàl·lic d'acer.
La punta de traçar és d'acer temperat per marcar amb més precisió sobre el metall.



Les eines per subjectar són iguals que les utilitzades en fusteria: el gat i el cargol de taula. Per donar forma als metalls és molt útil el mall tou.
les alicates universals serveixen per subjectar peces petites i també les podem utilitzar per donar forma a filferros. Són una eina d'ús general. Tenen pinces dentades que eviten que s'escapin els objectes, una secció corba per subjectar peces rodones i uns fils laterals per tallar filferro.




Per tallar planxes fines de metall, s'utilitzen les tisores de metall.
Per tallar filferros fins, habitualment s'utilitzen les alicates.
Per tallar tubs o barres, i planxes més gruixudes, s'utilitza la serra per a metalls. Per a metalls tous, com ara l'alumini, s'utilitza una serra gruixuda (de dents grans). Per a metalls durs, s'utilitzen serres fines (de dents petites).
TrepantPer fer trepants s'utilitza el trepant amb broques especials per a metall.
És important foradar a baixa velocitat, amb la broca lubricada i a ritme constant. La broca espiral té una punta en angle.








El cisell
El cisell és un punxó tallant que s'utilitza per fer forats a les xapes metàl·liques.
La planxa metàl·lica es col·loca damunt una fusta i es colpeja el cisell amb un martell fins a travessar el metall.




Després de tallar un metall queden vores esmolades que se suavitzen amb la llimada. Per llimar metall serveixen les llimes utilitzades en fusteria i la forma de treballar seria exactament la mateixa.
Però abans d'aplicar qualsevol acabat a un metall cal netejar-lo i eliminar-ne el metall oxidat o corroït; és a dir, cal polir-lo.


Unir

La unió entre peces metàl·liques pot ser de diverses formes:
  • Soldadura: s'utilitza un metall fos que quan se solidifica uneix les peces de forma definitiva.



Acabar

Finalment, s'aplica un acabat que protegeixi el metall de la corrosió o que li aporti bellesa. Els metalls que no s'oxiden es poden polir finament fins que llueixin la brillantor metàl·lica característica, rentar-los amb aigua i sabó, i posteriorment aplicar-los un vernís o una laca amb un pinzell molt suau.
Pintura que protegeix el metall i dóna un bon acabat

No hay comentarios:

Publicar un comentario